trešdiena, 2017. gada 29. marts

Mandeļu riekstu cepumi



Mandeļu piens top gana naski un mandeļu „čužas” ir pietiekoši ;). Mans jaunākais pavāriņš uz jautājumu: „Cepsim šodien cepumus?” deva noteiktu un stingru atbildi „Nē”. :) Kad sāku taisīt mīklu, palīgs bij klāt kā likts un pamēģini tik neļaut pašam darboties ar mīklu!!! Atkal būs skandāls :D
Pamatā izmantoju šo te recepti no "Cepumi un smalkmaizītes". Iesākumam testēju un visu taisīju uz pusi mazāk. Mana recepte sanāca šāda:
  • Gī sviests* - 150g
  • Mandeļu riekstu „čužas” – 150g
  • Kukurūzas milti - 50 g 
  • Rīsu milti – 100g
  • Cukurs - 75 g 
  • vaniļas cukurs (nepieliku, jo mājās nebija vai arī vienkārši nemācēju atrast, bet liktu)
Kā tad tas viss tapa.
Gī sviestu sagriezu gabaliņos, pieliku cukuru, pamaisīju un atstāju, lai sviests paliek mīkstāks. Pa to laiku jaunākais pavāriņš atņēma karoti un maisīja sviestu kopā ar cukuru. Pati sāku gatavot vakariņas, citādi visa ģimene dabūtu ēst ļoti vēlu - sagriezu tītara fileju mazos gabaliņos, nomizoju un arī sagriezu burkānus un kartupeļus. Tiesa gan kartupeļu griešana izrādījās interesantāks pasākums par sveista maisīšanu un pavāriņš izvēlējās palīdzēt sagrieztos kartupeļus likt atpakaļ katlā.

Kad sviests palika mīkstāks un pavāriņš atļāva paņemt karoti, visu cukuru iemaisīju sviestā (šitādu varētu arī uz maizes smērēt un ēst) ;)

Tad pieliku klāt riekstu „čužas” un miltus. Un iedevu pavāriņam, lai mīca. Pati pa to laiku liku vārīties zupu un vēl kaut ko paspēju padarīt.

Pēc diezgan ilgas "mīklas mīcīšanas" un kaut kādu formu veidošanas pavāriņš izdomāja, ka mīkla ir samīcīta un jāiet darīt, kas cits, bet vispirms jāiet rokas mazgāt. Tā kā rokas tika mazgātas virtuves izlietnē, atradās arī jauna nodarbe – jāmazgā trauki. Kamēr pavāriņš „mazgāja” traukus, turpināju vārīt zupu un kārtīgi samīcīju mīklu.

No mīklas taisīju desiņas, sagriezu, saplacināju, liku uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. 
Slēdzu iekšā cepeškrāsni. Pievērsos zupas vārīšanai. Un tad... izslēdzu cepeškrāsni un pabaroju jaunāko, kas tikko pamodusies no diendusas ;) Pēc pauzes noliku jaunāko spēlēties uz paklājiņa, pavāriņu sūtīju pārģērbies, jo līdz ar traukiem „nomzagāts” bija arī apģērbs, atkal slēdzu iekšā cepeškrāsni.
Cepumus cepu 200 grādos, ne 180. Man tā patika labāk. Cepumiem pietika ar apmēram 10 minūtēm. Ja cepeškrāsnij neizmanto taimeri, jāatceras par to, ka krāsnī ir cepumiņi arī brīdī, kad BKUS piezvana ar atgādinājumu, ka „Jums parīt vizīte” a man tad panika iestājas... vēl svarīgas lietas jāizdara, lai varētu braukt uz BKUS.

Rezultātā sanāca smuki brūni cepumiņi (dažu brūnums bija izteikti melns :D).
Uz pannas šie cepumi neizplūda, kā dažkārt man ir izplūduši sviesta cepumi gatavoti pēc parastās sviesta cepumu receptes.
Un jā.... pārējiem man jācep riekstu cepumi ar parastajām sastāvdaļām – parasto sviestu un parastajiem miltiem.

* Gī sveistu es taisu pati, citādi šie cepumi būtu zelta vērtē ;)