otrdiena, 2009. gada 30. jūnijs

5 dienas, 3 upes, 1 ezers un jūra

Šogad uz Līgo bija 5 brīvdienas, kuras tika izmantotas ļoti lietderīgi – atpūšoties laivojot. Mūsu maršruts – Engure (sākot no mazliet virs Ventspils šosejas tilta), Puzes ezers, Rinda, Irbe un klāt vēl mazliet jūra. Peldlīdzekļi – piepūšamās laivas.
Visu maršrutu mēs pieveicām 4 dienās, 5. dienā ilgāk pagulējām, palaivojām pa jūru.
Airēšana pārsvarā nebija no vieglajām, jo var teikt visu laiku pūta spēcīgs pretvējš. Tajās dienās visu laiku bija Z/ ZR vēji. Un pieveicamais upju garums arī nebija no mazajiem – gandrīz 83km.

Maršruts:
Mazliet pirms Ventspils šosejas tilta pār Enguri -> Jūra
Laivotāji:
Es, Aldis, Modris, Dāvis un gandrīz pēdējā brīdī mums pievienojās Ivo un Gunita.

Engure (16.7 km)
Maza, līkumaina upīte, ar pāris vietās sagāztiem kokiem, viens apnesiens un uz stikla sagriezta laiva. Sivēni cilvēki, kas izmet krastos saplēstas pudeles :(. Krasti niedrēs, diezgan dubļaini, bet tik un tā skaisti. Enguri mēs pieveicām pirmajā dienā.
niedrainie krastiielāps

Puzes ezers (4km)

Arī Puzes ezeru mēs pieveicām pirmajā dienā. Krastā vējš izskatījās tīri mums derīgs – no sāniem. Bet tiklīdz sākām airēt, tā sveiki... vējš no sāniem un mazliet pretī, bet spēcīgs un tā jāairē 4km. Paldies Modrim un Dāvim, kas man nāca talkā – piesēja manu Niroku pie sava Bubo un tā nu mēs visi 3 airējām. Pāri tikām apmēram 2,5 stundu laikā. Un tad jau tik atlika ik vakara izdarības – malkas vākšana, ugunskura kurināšana, ēst taisīšana, telts celšana, ēšana un došanās čučēt pēc pamatīgā airējiena.
gatavi cīnīties ar vēju uz Puzes ezerarīta ciemiņi

Rinda (28.9 km)

Rindas upes pirmais rīts sākās ar gulbju ģimenes apciemojumu. Skaistuļi. Un tad jau ik rīta izdarības – mošanās, Modris un Dāvis kurināja ugunskuru un vārīja ūdeni brokastīm, maizīšu taisīšana, brokastošana, pakošanās un došanās ceļā.

Rinda , iztekot no Puzes ezera, ir tikpat kā ezers – baigie plašumi. Vēlāk pļavas, niedru lauki, smaržojošas ūdens mētras, līkumu līkumi, mazliet „kāpostu lauki” (daudz ūdens zāles upē, kas bremzē laivas slīdēšanu), vēl vēlāk (jau nākamajā dienā) lielāki „kāpostu lauki”, pļava, kur kaut kur tālumā pavīd koki, govis, kas nāk pie upes dzert, pretvējš, pretvējš un pie Rindas ciema parādījās lielāka straumīte. Tur varēja kārtīgāk atpūsties.
nometnē top brokastisRindas pusdienas laiks

Irbe (33.2 km)

Protams, lielāka nekā Rinda. Straume sākumā patīkama. Var pat neairēt un ļauties straumei, lai tā nes.

Irbes krastā mēs izcēlāmies, lai apskatītu Irbenes lokatoru (tagad to sauc Irbenes radioteleskops un tas atrodas Ventspils starptautiskajā radioastronomijas centrā). Iespaidīgs.
Tālāk laivojot parādījās skaisti smilšu krasti, baltās smiltis, odi ;)
Pēdējās dienas airējiens pa Irbi bija vairāk atpūta. Lai arī straume nebija liela un pūta pretvējš, airējies bija samērā viegls. Pēdēji km pirms jūras, gan nebija atpūta – jūras vējš un vilnīši deva savu. Tomēr, kas tur pa skatiem. Skaistums. Diemžēl, to visu nofotografēt man neizdevās – noplīsa fotoaparāts :(
interesentsIrbenes radioteleskopsIrbes krasts

Jūra

Pēdējā dienā noairējām atlikušos metrus no nakšņošanas vietas līdz jūrai un veltījām mazliet laika, lai pabraukātos pa jūras vilnīšiem. Tas bija super. Vējš vēl lielāks nekā iepriekšējā vakarā un viļņi arī. Sausā krastā nonākt man neizdevās.
Irbes ieteka jūrāar savu kumeliņu
Foto: Saniata; Wilx (www.azarts.lv)

1 komentārs:

Anonīms teica...

Foršs raksts un arī brauciens. Būs arī jāizlaivo sen piemirstie Irbes līkloči! :)